Nejprve něco málo o papáje. Jedná se o rostlinu z čeledi papájovitých, pro kterou jsou typické velké plody. Papája pochází ze Střední Ameriky, je mohutného vzrůstu, dosahuje výšky až 10 metrů. Zajímavostí je, že její kmen je dutý. Svým vzhledem tak trochu může připomínat palmu. Její plod je dužnatý, žlutý až oranžový s černými semeny.
Chcete-li pěstovat tuto exotickou rostlinu je nutné vytvořit jí vhodné podmínky. Jelikož jde o tropickou rostlinu, papája se nejlépe pěstuje ve skleníku. Lze ji pěstovat i v bytě, ale plody budou menší.
Papája potřebuje jasné rozptýlení světla, ale ne přímý svit v létě. Světlo je pro ni velmi důležité, proto je nejlepší umístění u okna. Pokud má rostlina málo světla, její listy se nebudou vybarvovat. Také potřebuje vysokou teplotu až 25°C a speciální výživný substrát. Půda se před výsevem musí ošetřit přípravkem proti plísním, jelikož tato rostlina je citlivá na plísně a hniloby. V létě je potřeba dostatečná zálivka, naopak v zimě zalévání omezíme.
Pěstování ze semen
Pokud se rozhodnete vypěstovat si papáju doma ze semen, není to tak náročné, jak se může zdát. Semena se vysévají do hloubky asi 1 až 3 centimetry pod zem. První klíčky uvidíte velice brzy a to již po dvou dnech od výsadby. Rostlina je známá pro svoji dobrou klíčivost. Důležitá je však teplota, která by neměla klesnout pod 20°C. Vzrostlé semenáčky následně přesazujeme do větších květináčů po jednom. Ale na úrodu si budete muset počkat a to až dva roky.
Jestliže se vám podaří úspěšně vypěstovat plody, můžete si je vychutnat nejlépe syrové, ale například z nich můžete udělat kompot. Nebo také exotický džem, smothie či míchaný nápoj. I semena se dají zkonzumovat. Mají totiž pálivou chuť přirovnávanou k pepři. Povařené listy se dají použít do salátu nebo jako příloha, například místo špenátu.